Zdravý mrkvový šalát

Tento šalátik si pravidelne servírujem na raňajky alebo večeru :)

 

SUROVINY NA 4 PORCIE:

  • 6 ks mrkva
  • 2 ks jablko

Fotorecept: Zdravý mrkvový šalát

 

  • 1 ks citrón

Jablká a mrkvy postrúhame na strúhadle. Vytlačíme šťavu z celého citróna.

Fotorecept: Zdravý mrkvový šalátTento šalát nikdy nesladím... ak ho veľmi chcete osladiť, použite radšej med ako cukor (v tomto prípade 1 PL).

Grilovaná cuketa so šalátom

 

SUROVINY:

 

SUROVINY:

  • cuketa
  • hlávkový šalát
  • paradajka
  • avokádo
  • krabie tyčinky
  • cesnak
  • limetka
  • pažitka
  • bazalka
  • olivy
  • soľ
  • olivový olej
 

  •  
 
 

Postup receptu:

  • Cuketu pozdĺžne nakrájame a nasucho grilujeme z oboch strán. Zeleninu nasekáme na malé kúsky a dochutíme šťavou z limetky, olivovým olejom a soľou. Pridáme nakrájané krabie tyčinky a všetko premiešame. Z posekanej čerstvej pažítky, pretlačeného cesnaku, bazalky a olivového oleja vytvoríme zálievku, ktorou podlejeme hotovú cuketu. Jedlo môžeme podávať napríklad s tmavým alebo celozrnným pečivom.
     

 

Bylinky

Vo všeobecnosti môžeme rozdeliť bylinky do dvoch základných skupín, a to na olejovité bylinky a na vodnaté bylinky. Nie je vôbec ľahké odpovedať, ktorá bylinka sa načo hodí, ale rozdiel odhadneme po pridaní do samotného jedla. Pre vodnaté bylinky je typické, že nechnú príliš dobre, majú svoju prchavú arómu a rýchlo zatuchnú. Pre olejovité bylinky platí, že veľmi dobre schnú a svoju arómu uvoľňujú do pokrmov pomaly. Dá sa predpokladať, že olej v bylinkách chráni rastlinky pred vysychaním v horúcom podnebí, v ktorom sa im výborne darí. Olejovité bylinky by sa mali pridávať do jedál, keď sa dusia alebo varia pri miernej teplote, typickým príkladom je tymian. Naopak oproti vodnatým bylinkám sa sušením ich aróma uvoľní a nie oslabí. Vodnaté bylinky by sa mali skr používať tak ,aby vynikla ich farba, jemnosť a sviežosť. Skladujte ich hlavne v dózach s plastu alebo aj z tmavého skla.

Ako skladovať čerstvé bylinky

Olejnaté bylinky (napr. tymian) pre správne skladovanie je potrebné zviazať motúzom a zavesiť vonku. Vodnaté bylinky (napr. petržlenová vňať, pažítka, bazalka, trebuľka) - najvhodnejší spôsob skladovania je ponoriť bylinky stonkami do skleného pohára s vodou, veľký pohár prikryjeme mikroténovým vreckom a následne ho zaistíme gumičkou, vytvoríme tak podmienky pri, ktorých bylinky vydržia približne 5 dní a v niektorých prípadoch aj 2 týždne, nezabudnite im vymieňať vodu každé dva dni, čerstvé bylinky, ktoré necháme v mikroténovom vrecku a uskladníme ich v chladničke sa veľmi rýchlo pokazia

 

 

 

Ako rýchlo posekať bylinky

Mnoho ľudí pri príprave surovín trávi vMnoho ľudí pri príprave surovín trávi veľa času dôsledným oddeľovaním lístkov od stoniek bylín. A to naozaj nie je potrebné, pretože stonky posekané s lístkami sú na nerozoznanie.

Estragón a bazalka sú bylinky, ktoré majú hrubšiu stonku, a preto je je potrebné pred sekaním odstrániť, lístky môžeme odtrhnúť jednoduchým spôsobom a to tak, že ukazovákom a palcom prechádzame po stonke a jemne lístky sťahujeme, a tak ich nemusíme oberať jeden po druhom, postup je možné uplatniť aj pri olejovitých bylinkách (rozmarín, oregano, tymian, majorán).

Pažítku nie je vhodné sekať náhodne ako petržlenovú vňať, pretože si vyžaduje osobitný postup, oberieme si asi 8 stoniek, ktoré zarovnáme, pritláčame jednou rukou a druhou pokrájame na malé kolieska.

Petržlenovú vňať je potrebné posekať tesne pred podávaním do jedla, ak to nie je možné, posekáme ¾  petržlenovej vňate a zvyšok posekáme tesne pred pridaním do jedla, aby sa nám uvoľnila aróma, ie je vhodné ju posekať úplne, lebo by sme dosiahli  vôňu posekaného trávnika.

Všetky byliny je potrebné posekať ostrým nožom, ktorý krája a nie gniavi, gniavením bylinky uvoľnia arómu, ale len do pracovnej dosky.

Ako drviť sušené bylinky a korenie

Sušené bylinky je najlepšie posekať, a nie podrviť. Vhodné je posekať ich niekoľko hodín pre použitím a tesne pred spracovaním ich dosekať najemno, aby sa nám uvoľnila aróma.

Korenie je najlepšie pomlieť mlynčekom na kávu, ale napríklad škorica je príliš tvrdá a mohla by poškodiť čepele nožov alebo samotný motor mlynčeka. Preto je jedným spôsobom ako rozdrviť škoricu, zabaliť ju do utierky a potĺcť kladivom. Takisto sa môžu samotné kúsky pomlieť v mixéri a následne v mlynčeku na kávu.

Sušenie a uchovávanie byliniek 

Olejnaté bylinky (majorán, yzop, tymian, levanduľové lístky a kvety, oregano):

Vytvoríme malé viazaničky a zavesíme na suchom vetranom mieste, môžeme ich aj naložiť a to buď do oleja alebo octu, aj keď je šalvia olejnatá rastlina nie je vhodná na sušenie, ale môžeme ju naložiť do olivového oleja.

Vodnaté bylinky (petržlenová vňať, trebuľka, pažítka, bazalka, estragón) nie sú vhodné na sušenie estragón je najlepšie naložiť do octu, v ktorom si zachováva neporušenú vôňu a ostatné je vhodné použiť na prípravu či už pesta alebo kašovitej zmesi byliniek s olivovým olejom, ktorú zamrazíme.
Sušené verzus čerstvé bylinky 
 

Neexi

 

Žerucha chráni každý deň pred rakovinou

Žerucha chráni každý deň pred rakovinou

stuje jednoznačné pravidlo ako schnú bylinky. Niektoré sú silnejšie, iné krehkejšie. Napríklad sušený tymian je štyrikrát silnejší ako čerstvý. Sušené oregáno je do konca až desaťkrát silnejšie ako čerstvé. Sušená petržlenová vňať, pažítka, koriander, trebuľka, estragón  sú v našej kuchyni celkom zbytočné, pretože sušením stratia svoju arómu. Pri príprave bylinkového korenia je potrebné použiť trikrát viac petržlenovej vňate a trebuľky ako estragónu, ktorý je mnohokrát silnejší.

Kedy pridávať bylinky

Estragón, petržlenovú vňať treba pridávať až pri dovarení, pretože varením sa stráca aróma.

Bazalku, tymian a oregano pridajte do jedla počas varenia, pri týchto bylinkách trvá trochu dlhšie, kým sa uvoľní aróma.eľa času dôsledným oddeľovaním lístkov od stoniek bylín. A to naozaj nie je potrebné, pretože stonky posekané s lístkami sú na nerozoznanie.Mnoho ľudí pri príprave surovín trávi veľa času dôsledným oddeľovaním lístkov od stoniek bylín. A to naozaj nie je potrebné, pretože stonky posekané s lístkami sú na nerozoznanie.Všetky byliny je potrebné posekať ostrým nožom, ktorý krája a nie gniavi, gniavením bylinky uvoľnia arómu, ale len do pracovnej dosky.Mnoho ľudí pri príprave surovín trávi veľa času dôsledným oddeľovaním lístkov od stoniek bylín. A to naozaj nie je potrebné, pretože stonky posekané s lístkami sú na nerozoznanie.Vodnaté bylinky

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    •  

Vytvorte si web stránku zdarma! Webnode